Αρχική

sinedrio-banner2

journal

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Η Ελληνική Ιατρική αποτελεί το επίσημο επιστημονικό όργανο της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης από το 1927. Σήμερα φθάνει αισίως το 93 ο έτος της ύπαρξής της , διανύοντας πλέον την 5 η εκδοτική της περίοδο, η οποία εκκινεί από την έναρξη της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού το 2012. Η 4 η εκδοτική περίοδος αφορούσε το χρονικό διάστημα από το 1982 έως και το 2011, ενώ οι τρεις πρώτες εκδοτικές περίοδοι αφορούσαν τα χρονικά διαστήματα 1927-1938 (1 η εκδοτική περίοδος), 1939-1070 (2 η εκδοτική περίοδος) και 1971-1978 (3 η εκδοτική περίοδος). Η συνέχιση της έκδοσης αποτελεί σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της βιβλιογραφικής πληροφόρησης γύρω από επίκαιρα θέματα της Ιατρικής επιστήμης. Οι συγγραφείς μπορούν να υποβάλλουν τις εργασίες τους είτε στα ελληνικά, είτε στα αγγλικά, ώστε βαθμιαία και υπό προϋποθέσεις να καταστεί δυνατή η καταχώρησή τους και σε διεθνείς βάσεις δεδομένων. ΄Οσον αφορά την ιδεατή φύση του ιατρικού επαγγέλματος και την ανάγκη επιμόρφωσης των ιατρών, θεωρώ σκόπιμο να παραθέσω ένα κείμενο του Φρειδερίκου Νίτσε του 1880, που αναδεικνύει τους τομείς, στους οποίους πρέπει να στοχεύει ο κάθε ασκών το ιατρικό επάγγελμα: «Δεν υπάρχει σήμερα κανένα επάγγελμα που να μπορεί να ανέβει τόσο πολύ, όσο εκείνο του γιατρού. Ειδικά επειδή οι πνευματικοί γιατροί, οι λεγόμενοι γιατροί των ψυχών, δεν ασκούν πια τις εξορκιστικές τους τέχνες κάτω από δημόσια επιδοκιμασία και αποφεύγονται από τους μορφωμένους ανθρώπους.

Η πιο υψηλή πνευματική ανάπτυξη ενός γιατρού δεν επιτυγχάνεται σήμερα όταν γνωρίζει τις πιο καλές και καινούριες μεθόδους και είναι ασκημένος σ΄αυτές, και όταν μπορεί να βγάλει εκείνα τα γρήγορα συμπεράσματα, πηγαίνοντας από τα αποτελέσματα στις αιτίες, για τα οποία φημίζονται οι γιατροί οι καλοί στη διάγνωση. Εκτός από αυτά πρέπει να έχει μια ευγλωττία που να προσαρμόζεται σε κάθε άτομο και να του βγάζει την καρδιά από το σώμα μια αρρενωπότητα, μπρος στην οποία να το βάζει στα πόδια η μικροψυχία (το σαράκι όλων των αρρώστων), μια ευλυγισία διπλωμάτη στη μεσολάβηση ανάμεσα σ΄εκείνους που χρειάζονται χαρά για να γιατρευτούν και σ΄εκείνους που πρέπει και μπορούν να προκαλέσουν χαρά για λόγους υγείας, τη λεπτότητα ενός πράκτορα της αστυνομίας ή ενός δικηγόρου στο να καταλαβαίνει τα μυστικά μιας ψυχής, δίχως να τα προδίδει. Κοντολογίς ένας καλός γιατρός σήμερα χρειάζεται τα τεχνάσματα και τα πλεονεκτήματα όλων των άλλων επαγγελμάτων: έτσι εξοπλισμένος είναι σε θέση να γίνει ευεργέτης όλης της κοινωνίας, πολλαπλασιάζοντας τα καλά έργα, την πνευματική χαρά και γονιμότητα, προλαμβάνοντας τις κακές σκέψεις, προθέσεις, παλιανθρωπιές (που η απεχθής πηγή τους είναι τόσο συχνά το υπογάστριο) δημιουργώντας μια πνευματική – σωματική αριστοκρατία ((προωθώντας γάμους και εμποδίζοντας γάμους), αποκόβοντας με ευγένεια όλες τις λεγόμενες ψυχικές διαταραχές και τις τύψεις της συνειδήσεως: μόνον έτσι θα γίνει από «άνθρωπος της ιατρικής» σωτήρας και δεν θα χρειάζεται πια να κάνει κανένα θαύμα, ούτε και να σταυρώνεται».

Με βάση τα ανωτέρω, η συμβολή όλων των συγγραφέων, που με τα άρθρα τους εμπλουτίζουν τις σελίδες της Ελληνικής Ιατρικής, είναι καθοριστική. Τους ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων και τους παρακαλούμε να συνεχίσουν την προσφορά τους στον κοινό σκοπό, που δεν είναι άλλος από τη συνεχή επιμόρφωση των ιατρών σε όλους τους τομείς.

Εκ μέρους της Συντακτικής Επιτροπής θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι μπορείτε να στέλνετε ηλεκτρονικά τα άρθρα και τις εργασίες σας στο περιοδικό, δομημένες σύμφωνα με τις οδηγίες προς τους συγγραφείς, ώστε να συνεχίσουμε με επιτυχία τη νέα αυτή προσπάθεια.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Για τη Συντακτική Επιτροπή
Ο Διευθυντής Συντάξεως

Βασίλειος Παπαδόπουλος
Καθηγητής Χειρουργικής Α.Π.Θ.
Διευθυντής Α΄ Χειρουργικής Κλινικής